Vatka hemen herkesin bilemediği gizemli ama çok kullanışlı bir parçadır. Özellikle moda tasarımcıları, terziler ve tekstil sektöründekiler iyi bilir. Moda tasarımcıları için de ayrı bir yeri vardır bu vatkanın. Tasarımcıların aklından geçen çizimleri gerçeğe birebir yansıtmak için sadece kumaş ve dikişler yeterli olmaz. Onlara bir de vatka gibi özel parçalar gerekir ki elbisenin şekli tam olarak hayal ettikleri gibi olsun. Ancak vatka ile ilgili bilgiler sizi daha da şaşırtacak kadar çok olmasına rağmen bu parçanın toplumda az bilinmesi de garip bir gerçek olarak duruyor.
Geçmişten Geleceğe Vatka Kullanımı
Vatka ile ilgili bilgiler konusunda bazı çelişkiler var. İlk olarak tarihte ilk vatkayı kimin nerede ve ne zaman kullanıldığı konusu bir zaman çok tartışılmış. Ancak artık bunu kimse önemsemiyor. Bu yüzden bu konu biraz efsane veya tahminlere kalıyor. Bu tahminlerden birisi de vatkayı ilk defa Avrupalıların kullanmış olabileceği ile ilgili. Bu kıtada özellikle orta çağ zamanında kullanılmış olabilir. Bu görüşe göre asiller, soylular ve zenginler kendilerini daha da gösterişli hale getirmek istemişler. Ancak bunu nasıl yapacaklarını bilememişler. Hatta o dönemi reşmenden eserlere bakarsanız erkeklerin topuklu ve tayt gibi şeyler bile giydiğini görebilirsiniz. Kaldı ki bu arayış için peruk takmışlar, farklı ürünler denemişler. Hatta Rönesans döneminde boyunlarında bir çeşit boyunluk ile bile dolaşmışlar. İşte bu dönemlerin birinde elbiselerin içine pamuktan bir vatka benzeri şeyle dolgu yapılmış. Bu iş çok beğenilince vatka kullanımı da ilkel de olsa başlamış oldu. Zamanla insanlar elbiselerin eteklerine, bel kısımlarına ya da kollarına vatkalar kullanmışlar. Hatta sonraları ceket ve pardösü için de vatkanın ne kadar önemli olduğunun farkına varmışlar. Sonraları yavaş yavaş insanlar vatkayı sevmiş. Öyle ki 80’ler ve doksanlı yılların başında vatkalı elbiseler çok uzun süre moda olmuş.
Vatka ile ilgili bilgiler bununla da sınırlı değil. Üretimde kullanılan çeşitli malzemeler olsa da genel olarak sünger, pamuk, elyaf veya silikon kullanılıyor. Ayrıca üretim için kullanılan malzeme kadar kullanılan makinalar da çok önemli. Dalteks firması Alman teknolojisi ve kaliteli ham maddeler ile İstanbul’da üretim yapıyor. Belki bir Rönesans kıyafeti olmaz ama günlük kıyafetinizde aradığınız şıklığı ve kaliteyi ucuza sizlere sunuyor.